lørdag 24. mars 2012

Rugbrød

Rugbrød er både saftig og smaksrikt, og er derfor blitt en av mine favoritter i hverdagen!
Av og til setter jeg en ekstra spiss på smaken, ved å tilsette litt nykvernet muskatnøtt, som i oppskriften som følger.

150 g rugflak
75 g sesamfrø
75 g solsikkefrø
75 g knuste linfrø
75 g gresskarkjerner
4dl kokende vann

De tørre ingrediensene blandes i eltebollen. Hell det kokende vannet over, dekk til med plast eller lokk og la stå natten over.

100 g sammalt, grov rug
100 g sammalt, fin rug
ca 1kg siktet spelt
1 ss havsalt
1 pose tørrgjær
6 dl vann - ca 38 til 40 grader C
2 ss olivenolje
3 ss mørk brødsirup
evt. litt nykvernet muskatnøtt

Ha alle ingrediensene i eltemaskinen, men hold tilbake litt av speltmelet, til utbakingen.
Kjør på lav til middels hastighet. Tilsett spelt til du får en seig og glatt deig. Dekk den med plast eller lokk og la heve i minimum 2 timer.
Deigen helles ut på bakebordet og deles i tre emner.
Eltes og legges i godt smurte brødformer. Spray/pensle brødene med vann og strø deretter en blanding av solsikke- og gresskar-frø over. Brødene dekkes med et klede og settes til heving til dobbelt størrelse.

Brødene stekes på nest nederste rille ved 180 grader i 30 minutter. Når brødene er ferdigstekt, tar jeg dem gjerne ut av formene og gir dem noen få minutters ettersteking, for å få en sprø skorpe.
Dette brødet synes jeg smaker spesielt godt til mine hjemmelagde silderetter!

2 kommentarer:

Elin sa...

Åh nam! Dette brødet må jeg teste ut, det virket veldig godt. Kanskje godt med karve også?

Fra jord til bord sa...

Utvilsomt godt med karve også!