søndag 1. juli 2012

Olivenbrød

Etter et innkjøp av både olje og oliven, ble jeg så inspirert at jeg måtte bake dette brødet!


Det er saftig, holdbart - og velegnet til  både supper og sommerens lette salater.

1,5 kg spelt, siktet
1 l lunkent vann
1 pakke tørrgjær
1 ss salt
2 ss olivenolje
180 g sort oliven uten sten

For å få litt fiber, byttet jeg ut noe av det siktede melet med sammalt.

Melet og vannet blandes i en bolle, dekkes med plast og står natten over.
Neste dag tilsettes salt, olje og gjær, og deigen kjøres i eltemaskin i ca 10 minutter - til deigen er blank og seig. Deretter eltes oliven inn.
Deigen kan virke løs, men det er slik den skal være. Ikke elt mer mel inn, da det kan redusere saftigheten i det ferdige brødet.
Dekk bollen med plast og etterhev i to timer.
Hell deigen ut på godt melet bakebord, og strekk og elt den godt.
Del deigen i fire emner som eltes til runde eller ovale brød. (Jeg valgte å steke to i form og to på plate.) Dryss godt med mel over og snitt emnene med en skarp kniv.
Legg et håndkleover brødene og etterhev til dobbelt størrelse.
Stekes på nederste rille, ved 180 grader i 30 minutter.


Neste gang jeg baker dette brødet, vurderer jeg å tilsette litt soltørket tomat i tillegg. Det forekommer meg at dette vil gjøre det enda bedre!

2 kommentarer:

Elin sa...

Ser skikkselig godt ut :)

Fra jord til bord sa...

Det kan jeg bekrefte at det var også - forsvant så altfor fort.
Siden vi går inn i en sesong med mye suppe-mat, er det vel på tide å bake ny ladning!