søndag 21. august 2011

Ringblomst - Calendula officinalis

Ringblomsten har vært med meg i alle årene på parsellen. Den er selvskreven - både fordi den lyser slik opp blant alt det grønne - og fordi den har et utstrakt anvendelsesområde - som jeg fortsatt lærer mer om. Den er ettårig, og selvsår seg.


Fargen på kronbladene varierer fra blekgul til orange. Et bed med ringblomster gir illusjonen av solskinn på en overskyet dag.
Planten gir tilgang til  snittblomster hele sommeren, i tillegg til at den er anvendbar i matlagingen. Kronbladene kan faktisk brukes som erstatning for safran. Smaken blir da en annen. Det finnes dem som foretrekker ringblomsten, da de hevder at den bedre fremhever smaken av de øvrige ingrediensene i maten.
Ringblomsten er kjent som gammel legeurt. Den anvendes i kosmetikkindustrien og er fin for huden blant annet grunnet innhold av vitamin A.

Jeg har i år samlet inn mengder av kronblader, og vil etter hvert teste dem ut også som te. Hittil har jeg brukt kronbladene i fiskegrateng, urtesmør og som fargerik pynt i salater. Dersom du vil lese mer om ringblomsten, kan du finne ytterligere informasjon her.



Ingen kommentarer: