søndag 22. mai 2011

Nesle

I påvente av at egen avling skal spire og vokse, kan jeg på det varmeste anbefale å sanke nesle om våren. Den er faktisk en av våre mest næringsrike urter, proppfull av mineraler og vitaminer - inneholder mer jern enn spinat, og mengder av vitamin A og B.
Neslen er kjent som en gammel legeurt. Uttrekk av bladene ble blant annet brukt som effektiv styrkedrikk, behandling mot anemi og blodrensende middel.
Neslen skal høstes før den blomstrer. Små og ferske toppskudd er best. Kutter du neslen helt ned med jevne mellomrom, kan du høste ferske toppskudd hele sesongen - så løp ut og plukk i bøtter og spann. Men husk å ta med hansker!
Neslen er godt egnet til frysing etter forvelling. Deretter kan du kose deg med supper, paier og alt annet godt du måtte finne på å lage av denne urten.
 
Forvelling
Neslene legges i kaldt vann og skylles godt.
1 ½ – 2 l nesler legges i en kjele med ½ l vann og kokes i 6 – 8 minutter under lokk. Rør om av og til slik at alle urtene blir godt kokt.

Jeg er veldig glad i paier, og derfor starter jeg med denne oppskriften:

Neslepai (paiform, 26 cm i diameter) 

Paideig:
300 g hvetemel/spelt (gjerne tilsatt litt sammalt mel dersom du ønsker en litt grovere pai).
150 g smør rett fra kjøleskapet
½ ts salt
4-5 ss iskaldt vann

Smøret skjæres opp i terninger. Smuldre mel, salt og smør - eller kjør det sammen i en matprosessor. Tilsett iskaldt vann - 1 ss av gangen - til du kan samle deigen til en glatt masse. Dersom deigen blir litt klissete, tilsett litt ekstra mel. Ikke overarbeid deigen.
Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Kjevle ut paideigen på et godt melet underlag. Den skal være så stor at den dekker bunn og sider i en 26 cm stor paiform. Skjær av overflødig deig. Prikle deigbunnen med gaffel.
Legg et godt krøllet bakepapir over deigen og fyll dette med erter eller ris, for å hindre at deigen mister form under steking. Stekes midt i ovnen i 20 minutter.
Fjern erter/ris og papir, pensle paibunnen med sammenpisket egg og etterstek i 7 minutter.

Fyll:
300 g forvellede nesler, grovhakket
4 egg
200 g revet ost (eks.: Parmesan eller vellagret Jarlsberg)
1 ½ dl fløte
salt
pepper
muskat

Neslene er skyllet og forvellet som tidligere beskrevet, og vannet er presset godt ut av dem. Grovhakk urtene. Bland ingrediensene godt sammen i en bolle og hell alt opp i paiskallet. Stekes midt i ovnen i 20 – 25 minutter. Settes på rist og avkjøles noe før paien tas ut av formen.
Serveres lunken, og gjerne med en salat.



Ingen kommentarer: