I påvente av at egen avling skal spire og vokse, kan jeg på det varmeste anbefale å sanke nesle om våren. Den er faktisk en av våre mest næringsrike urter, proppfull av mineraler og vitaminer - inneholder mer jern enn spinat, og mengder av vitamin A og B.

Neslen skal høstes før den blomstrer. Små og ferske toppskudd er best. Kutter du neslen helt ned med jevne mellomrom, kan du høste ferske toppskudd hele sesongen - så løp ut og plukk i bøtter og spann. Men husk å ta med hansker!
Neslen er godt egnet til frysing etter forvelling. Deretter kan du kose deg med supper, paier og alt annet godt du måtte finne på å lage av denne urten.
Forvelling
Neslene legges i kaldt vann og skylles godt.
1 ½ – 2 l nesler legges i en kjele med ½ l vann og kokes i 6 – 8 minutter under lokk. Rør om av og til slik at alle urtene blir godt kokt.
Jeg er veldig glad i paier, og derfor starter jeg med denne oppskriften:
Neslepai (paiform, 26 cm i diameter)
Paideig:
Jeg er veldig glad i paier, og derfor starter jeg med denne oppskriften:
Neslepai (paiform, 26 cm i diameter)
Paideig:
300 g hvetemel/spelt (gjerne tilsatt litt sammalt mel dersom du ønsker en litt grovere pai).
150 g smør rett fra kjøleskapet
½ ts salt
4-5 ss iskaldt vann
Smøret skjæres opp i terninger. Smuldre mel, salt og smør - eller kjør det sammen i en matprosessor. Tilsett iskaldt vann - 1 ss av gangen - til du kan samle deigen til en glatt masse. Dersom deigen blir litt klissete, tilsett litt ekstra mel. Ikke overarbeid deigen.
Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en time.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Kjevle ut paideigen på et godt melet underlag. Den skal være så stor at den dekker bunn og sider i en 26 cm stor paiform. Skjær av overflødig deig. Prikle deigbunnen med gaffel.
Legg et godt krøllet bakepapir over deigen og fyll dette med erter eller ris, for å hindre at deigen mister form under steking. Stekes midt i ovnen i 20 minutter.
Fjern erter/ris og papir, pensle paibunnen med sammenpisket egg og etterstek i 7 minutter.
Fyll:
300 g forvellede nesler, grovhakket
4 egg
200 g revet ost (eks.: Parmesan eller vellagret Jarlsberg)
1 ½ dl fløte
salt
pepper
muskat
Neslene er skyllet og forvellet som tidligere beskrevet, og vannet er presset godt ut av dem. Grovhakk urtene. Bland ingrediensene godt sammen i en bolle og hell alt opp i paiskallet. Stekes midt i ovnen i 20 – 25 minutter. Settes på rist og avkjøles noe før paien tas ut av formen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar