søndag 19. juni 2011

Rabarbrapai

Rabarbrasesongen er fort over, så det er bare å nyte mens en kan!

Paideig:
(rekker til en paiform på ca 26 cm)
300 g hvetemel
90 g melis
150 g smør (kaldt)
6-7 ss iskaldt vann

Bland mel og melis i en bolle. Skjær smøret i terninger og smuldre det inn i melblandingen med en gaffel eller fingertuppene. Det er viktig at deigen ikke overarbeides. Den kan da bli seig.
Bland inn vannet - en spiseskje av gangen - til deigen samler seg. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst én time - gjerne natten over.


Vaniljekrem:
2,5 dl melk
2,5 dl kremfløte
100 g sukker
3 ss maizena
1 vaniljestang
4 eggeplommer

Eggeplommer, sukker og maizena blandes godt sammen i en bolle. Det skal ikke piskes til eggedosis.
Vaniljestangen deles på langs og frøene skrapes ut. Det hele blandes med melk og fløte i en kjele, og varmes opp. Dersom det får stå og trekke en stund, får du mer smak ut av vaniljestangen.
Tilsett melk/fløte til eggeblandingen, en liten øse om gangen, mens du rører hele tiden. Det er viktig at eggeplommene ikke varmes opp for fort - da kan det lett bli klumper.

Hell eggeblandingen tilbake i kjelen og varm opp. Her er det også viktig at oppvarmingen ikke skjer for fort. Bruk en tykkbunnet kjele, lav varme og rør hele tiden. Det lønner seg å bruke noen minutter ekstra på oppvarmingen, for å unngå klumper i vaniljekremen!
Avkjøles i vannbad mens du rører om hele tiden.


Kjevle ut ca 2/3 av paideigen på et godt melet underlag - den skal dekke bunn og sider i en 26 cm paiform. Skjær av overflødig deig.
Dekk bunnen med en blanding av grovhakkede mandler og rosiner.
Ikke la rabarbraen ligge i vann når du renser den. Den treker da mye fuktighet, som den gir fra seg igjen ved stekingen. Du ender opp med en pai som er bløt og lite delikat  i  konsistensen.
Rens og skjær ca 500 g rabarbra i terninger, og fyll paiformen nesten opp.
Dekk det hele med vaniljekremen.
Kjevle ut resten av paideigen, og legg den over paiformen som et lokk. Skjær av overflødig deig, og klem godt til rundt kantene. Prikle lokket, slik at luft får slippe ut.
Stek paien på nederste rille ved 180°C i ca 45 minutter. Bruk en stekepinne for å kontrollerre at paien er ferdig stekt.
Serveres gjerne varm, med litt vaniljeis til.

Nå har jeg fryseren full av eggehviter - og jeg lurer på om det er noen der ute som har gode tips til hvordan jeg skal få benyttet dem. Det er begrensede mengder som går med til julens marsipan - og (heldigvis) enda en stund til den begivenheten. Gode ideer mottas derfor med takk!

Ingen kommentarer: