søndag 9. september 2012

Håndlagede såper

Etter å ha sett den svenske dokumentaren "Underkastelsen", hadde jeg en runde i skapene på badet for å lese innholdsfortegnelser på både såper og kremer mm. Lesingen var ikke udelt oppmuntrende, for å si det mildt! Dette var begynnelsen på en prosess som endte med at jeg bestemte meg for å starte produksjonen av egne såper.

Hovedingrediensen i mine såper er vegetabilske oljer. Disse kan være faste eller flytende, og de har ulike egenskaper. Jeg har prøvd å produsere såper som er bløtgjørende og fuktighetsgivende - og som ikke tørker ut huden. Såpene mine har et overskudd av olje på mellom 5 og 8 % - som skal bidra til den daglige hudpleien.
Basis-såpen inneholder olje fra oliven, kokos, druekjerner og mandel, samt shea og kakaosmør. Det finnes ikke palmeolje i noen av mine såper!
Da det er mange som er plaget av allergi, startet jeg å produsere såper uten eteriske oljer og andre ingredienser som kunne ha en hudirriterende effekt.


Da jeg mottok mange forespørsler etter både farge og lukt på såpene, har jeg etter hvert imøtekommet disse ønskene.


Kaffesåpen har sin faste plass på kjøkkenbenken, da den fjerner lukt av både fisk og løk fra hendene.

Gartnersåpen er flittig brukt etter besøk på parsellen eller i blåbær- og sopp-skogen. Foruten valmuefrøene, som gir en mild slipeeffekt - inneholder den sitroneukalyptus, som tar det meste av blåbærfargen. Resten tar du med en fersk sitronskive.

Kokosmelk gir ekstra luftig skum uten å tørke ut huden - derfor er denne blitt en av favorittene i dusjen. I tillegg inneholder den litt mer kakaosmør enn basis-såpen, hvilket gir både E-vitamin og ekstra fuktighet til "voksen" hud.

Lavendel er en klassiker blant såper - og jeg er svak for dens beroligende aroma. Derfor måtte denne få en plass i sortimentet.

Ringblomst er kjent for å ha både desinfiserende og sårhelende egenskaper. I tillegg virker den bløtgjørende på huden.

Denne såpen lukter det utrolig godt av, og jeg forestiller meg at den gir varme til huden - på samme måte som en varm drikk med de samme to ingrediensene - i vintermørke og kalde dager.

Jeg vil selge mine såper på familiedagen på "Geitmyra skole- og parsellhage" søndag den 9. september fra kl 12:00 til 16:00. Du er velkommen til å ta en tur innom.
Det vil bli salg av både mat og drikke på stedet - samt diverse aktiviteter for barn.
Vi har selvfølgelig lagt inn bestilling på fint vær.

Ingen kommentarer: