torsdag 27. september 2012

Gelé av eple og rogn

Det er unektelig blitt høst, og med den følger produksjon av følgende gelé:

Dette er en gammel favoritt, og den er selvskreven til blant annet viltkjøtt.

1 kg eple/rogn
2 dl vann
ca 900 g sukker pr liter saft

Gelé er veldig lett å lage. Det mest krevende, var faktisk - for meg, i alle fall - å finne rogn av god kvalitet. Men dette har vel noe med bosted å gjøre- det er nok mye enklere å finne rogn i rikelige mengder og av god kvalitet - om en ikke bor midt i Oslo-gryta.
Oppskriften er i utgangspunktet basert på like vektmengder eple/rogn. For å få stiv gelé, er det viktig å bruke høst-/vinterepler med mye pektin. Jeg benyttet Åkerø i år, og de var ideelle!

Rognebærene skal ha en frostnatt, sies det, og den fikk de i min fryser. Jeg vasker bærene og fjerner stilker på forhånd.

Epler vaskes og eventuelle brune flekker fjernes. Frukten skjæres i båter og både skall og kjernehus kan være med.
Frukt og bær veies.
Til hver kg frukt/bær tilsettes 2 dl vann i en vidbunnet kjele. 
Det hele kokes til eplene er møre - de skal ikke kokes til mos! Dette vil gi mindre saft.
Deretter helles hele massen i en silepose og står natten over. Ikke fall for fristelsen til å klemme ytterligere saft ut av sileposen. Dette vil medføre uklar gelé.
Mål opp saften og gi den et oppkok.
Tilsett sukkeret og rør til dette har løst seg opp.
La geléen småkoke i 10-15 minutter uten lokk og omrøring.
Ta geléprøven; hell litt gelé på en skål, la avkjøle, og trekk en teskje gjennom. Dersom det tar tid før massen flyter sammen igjen, er den ferdig. Dersom ikke, må den kokes litt til.
Skum av geléen og hell den på glass. La den avkjøles til det er dannet en hinne på toppen.
Smelt syltevoks og hell denne som et lokk over geléen. Pass på at voksen dekker godt, så det ikke kommer luft til.
Sett på skrulokk når voksen er avkjølt. 
Så er det bare å vente på årets første elgmiddag!
Smakelig måltid!

Ingen kommentarer: