onsdag 7. september 2011

Plommepai

Det bugner av plommer på Geitmyra. Jeg tror aldri jeg har sett trærne så tunge av frukt.


Denne overfloden frister til nok en pai fra dette kjøkkenet:

Paibunn:
300 g siktet spelt
90 g melis
150 g kaldt smør
6-7 ss iskaldt vann

Fyll:
1 liter plommer
0,5 dl sukker
2 egg
2 dl fløte
2 ts vaniljesukker

Bland mel og melis i en bolle. Skjær smøret i terninger og smuldre det inn i melblandingen med en gaffel eller fingertuppene. Det er viktig at deigen ikke overarbeides. Den kan da bli seig.
Bland inn vannet - en spiseskje av gangen - til deigen samler seg. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst én time - gjerne natten over.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Kjevle ut deigen på et godt melet underlag. Den skal være stor nok til å dekke bunn og sider i en paiform på 26 cm i diameter. Skjær bort overflødig deig.
Prikle bunnen med gaffel. Dekk deigen med et godt krøllet bakepapir og fyll dette med erter for å hindre at paiskallet mister form under steking.
Stekes midt i ovnen i 20 minutter.
Fjern erter og bakepapir, pensle paibunnen med sammenpisket egg  og etterstek i 7 minutter.
Del plommene i to og fjern stenene.
Legg plommene tett i tett i paibunnen. Dryss på litt sukker.
Visp sammen egg, fløte og vaniljesukker- og hell det over plommene.
Stekes på nederste rille i 45 minutter.
Serveres lunken.

Ingen kommentarer: