lørdag 14. januar 2012

Marmelade av bitre appelsiner

I månedsskiftet januar/februar, finnes - en kort tid - bitre appelsiner i enkelte forretninger. Jeg har funnet dem både hos Centra og Meny ved Colosseum på Majorstua i Oslo.

Jeg var ikke sen om å komme meg av gårde for å kjøpe ingredienser til dobbel porsjon av den oppskriften som følger, for ca ett år siden.
Jeg hadde da fått både smaksprøve og oppskrift fra en bekjent, og det ga virkelig mersmak. Men sesongen for denne varen er kort, så de som lar seg friste til å prøve denne oppskriften, bør ikke nøle med å gå til innkjøp.

12 bitre appelsiner
2 vanlige appelsiner
2 sitroner

Vask fruktene i  lunkent vann og tørk dem.
Snitt skallet i fire og ta det av. På sitronene og de søte appelsinene skal det hvite på skallet fjernes. På de bitre appelsinene skal det ikke fjernes.
Skjær opp alt skallet i fine strimler. Del fruktkjøttet i mindre biter.
Plukk ut alle stenene og legg dem i en bolle. Hell på kokende vann så det dekker.
Vei skall og fruktkjøtt. Legg alt i en bolle, og hell på 7,5 dl vann pr 1/2 kg masse. Bland godt, dekk til og la stå til neste dag.
Massen kokes opp og skal småkoke i 45 minutter.


Den gelé-liknende massen som har dannet seg rundt stenene, siles av og kokes sammen med frukt og skall. Jeg putter stenene i en krydderbeholder, og lar denne koke med resten av massen. Du kan evt pakke stenene inn i et stykke gas, dersom du ikke har en krydderbeholder. Det er pektin i stenene, så de bidrar til å få en fastere konsistens på marmeladen.
Når massen er ferdig kokt, skal den stå kjølig til neste dag.
Nå skal massen veies igjen.
Det skal tilsettes 1 kg sukker pr kg masse.
Kok opp massen og la den koke noen minutter. Dryss i sukkeret litt etter litt. Rør så det løser seg opp.
Gi marmeladen et godt oppkok.
Fylles deretter på glass med tette skrulokk, og glassene settes på hodet til avkjøling.
Denne marmeladen er nydelig på nyristet brød - og selvfølgelig til frokostblandingen.




1 kommentar:

lirosa sa...

Tusen takk for Hyggelig Bloggbesøk.
Ønsker deg en Flott FRedag:-)