søndag 1. januar 2012

Sorbeter

Godt nytt år!
Det ble et noe lenger opphold enn antatt, men en del oppussingsprosjekter blir mer omfattende i løpet av prosessen. Undertegnede er nok også mer enn optimistisk (for å si det mildt) når tidsaspektet vurderes. Men nok om det!

Mitt bidrag til middagsselskapet på nyttårsaften, var dessert - så iskremmaskinen gikk noe varm dagen før. Det ble flere smaksvarianter, når jeg først kom i gang.
Her kommer de på rekke og rad, og har du - som meg - fryseren full av årets bær, er det ikke vanskelig å lage sorbeter i mange fargesjateringer!
Har søkt litt rundt på nettet for å finne ut hva som er årsaken til at sorbeten av og til blir hard - og andre ganger silkemyk. David Lebovitz er selvfølgelig mannen som ga svar på mine spørsmål, her. For ettertiden blir altså ikke konsistens et resultat av tilfeldigheter!
Jeg har tidligere tilsatt stivpisket eggehvite, hvilket jo riktig nok sørget for tilstrekkelig luft, som også bidrar til at sorbeten blir mykere. Denne gangen har jeg, etter å ha "konsultert" ekspertisen, tilsatt ulike alkoholholdige drikker, for å få et mykere resultat.

Clementin-sorbet

5 dl nypresset juice av clementiner
100 g sukker
2 ss Cointreau/ Grand Marnier

Clementinene halveres og presses i en sitruspresse. Jeg siler ikke juicen utover den begrensede silingen sitruspressen gir, da jeg synes det lille fruktkjøttet som følger med er ok for konsistensen.
Hell sukkeret i en kjele. Tilsett litt av juicen. Kok opp og rør i blandingen til alt sukkeret er oppløst.
Hell sukkerblandingen tilbake i juicen og sett det hele til avkjøling i kjøleskapet.
Når blandingen er tilstrekkelig avkjølt, tilsett 2 ss sitruslikør av eget ønske og hell alt i iskremmaskinen til innfrysing.
Denne oppskriften kan selvfølgelig også benyttes på både appelsiner og grapefrukt.

Rips-sorbet
500 g frossen rips
2 dl vann
90 g sukker
saften av en halv lime
65 ml tørr, musserende vin
Bærene tines.
Vann og sukker kokes opp under omrøring. Rør til sukkeret er oppløst.
Tilsett bærene og kok over svak varme i 5-8 minutter. Sil deretter massen.
Dette gir ca 5 dl ripssaft, som avkjøles. Sett saften i kjøleskapet når den er temperert. Når den saften som skal fryses til sorbet er kjøleskaps-kald, tar innfrysningsprosessen i maskin kortere tid. Dette igjen, reduserer antall iskrystaller i den ferdige sorbeten.
Tilsett saften av en halv lime og den musserende vinen.
Hell alt i ismaskinen og kjør til det har ønsket konsistens.

Solbær-sorbet

500 g frossen solbær
2,5 dl vann
2,5 dl sukker
saften av en halv lime
1 dl tørr, musserende vin

Bærene tines.
Vann og sukker helles i en kjele og kokes opp under omrøring. Rør til sukkeret er oppløst.
Tilsett solbærene, og kok i 5-8 minutter over svak varme.
Massen siles, og saften avkjøles.
Dette blir ca 5 dl saft.
Tilsett saften av en halv lime og musserende vin.
Blandingen helles i iskremmaskinen og kjøres til ønsket konsistens.
Kan serveres med både kransekake og krumkake.

Ingen kommentarer: