lørdag 24. september 2011

Nypepuré

Jeg priser meg lykkelig over moderne kjøkkenmaskiner, hver gang jeg setter i gang med denne prosessen. Uten et slikt vidunder, hadde jeg aldri gitt meg i kast med dette.
Jeg anbefaler å bruke tykke gummihansker, når en skal gi seg i kast med nypebuskene. 



Årets nyper var kjempefine, til tross for alt regnet i sommer. Muligens nedbøren har skylden for at de var ekstra kjøttfulle og store?
Nyper er som kjent proppfulle av C-vitaminer, faktisk dobbelt så mye som i appelsiner. Det er nok dette som er årsaken til at jeg føler meg som sunnheten selv, når jeg sitter og nyter min puré.

Følgende oppskrift er kun ment som en veiledning, da en kan tilsette mer av både vann og sukker - dersom en ønsker en tynnere konsistens og søtere puré.

Nypepuré:
3 kg nyper
2 l vann
200 g sukker

Nypene renses for stilk og blomst - og skylles.
Kok nyper og vann til nypene er myke - ca 20 minutter. De skal ikke koke i stykker! Nypene jeg plukket var faste, så det er mulig du kan redusere koketiden.
Nypene kjøres gjennom kjøkkenmaskinen, (påmontert moseapparatet) sammen med kokevannet, ved høy hastighet og mens de fortsatt er varme.
Mosen varmes til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. 
Tilsett sukkeret og rør til dette er oppløst. Mosen fylles umiddelbart på rene glass, som settes på hodet natten over.

Denne puréen ble tykk i konsistens, slik jeg liker den. Nypene inneholdt så mye sødme i seg selv, at jeg syntes det var mer enn nok med det lille sukkeret som ble tilsatt.


2 kommentarer:

M sa...

Du kokar dem alltså hela? Jag kokade första gången nypon i år och tog först ut fröna, men det behöver man kanske inte göra?
Nypon är så gott!
H. Monica

Fra jord til bord sa...

Det stemmer, jeg koker dem hele! Med purétilsats på kjøkkenmaskinen, blir arbeidet så enkelt at det er morsomt. Helt enig - nyper er kjempegodt! Angrer bare på at jeg ikke plukket mer.